۱) فرآوردههای گوشتی صنعتی ممنوع!
برای تهیه سوسیس و کالباس صنعتی روشهای مختلفی وجود دارد، یکی از روشهای شایع استفاده از ماده خامی به نام خمیر مرغ است. خمیر مرغ متشکل از پسماندهای مرغ نظیر پوست، اسکلت و اجزای غیرقابل مصرف آن است که از مکانهایی نظیر اغذیهفروشیها و رستورانها جمعآوری و به صورت غیربهداشتی به کارخانهها منتقل و توسط دستگاه به خمیر مرغ تبدیل میشود. در پژوهشی که در سال ۱۳۸۵ روی ۱۰۰نمونه از این فرآوردههای غذایی ارسالی از طرف سازمان نظام پزشکی کشور و با استفاده از استانداردهای مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی کشور انجام گرفت، آلودگی میکروبی بسیار بالایی به انواع میکروبها از جمله سالمونلا، اشرشیا کولی و استاف اورئوس در این محصولات مشاهده شد. به علاوه نیترات سدیم موجود در این فرآوردهها در بدن با گلوبین موجود در خون ترکیب شده و مادهای به نام نیتروزآمین ایجاد میکند که موجب بروز سرطان معده میشود. ترکیب نیترات سدیم با اسید معده باعث ایجاد اسید نیتروز میشود. اسید نیتروز یکی از عوامل مؤثر در ایجاد انواع سرطانها در بدن است. فسفات موجود در این مواد غذایی با ایجاد اختلال در جذب کلسیم، خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش میدهد. نمک و چربی زیاد موجود در آنها نیز خطر ابتلا به فشار خون و بیماریهای قلبی عروقی را بالا میبرد. مصرف این مواد غذایی با افزایش خطر سکته مغزی همراه است. توصیه میشود به جای آن از گوشتهای طبیعی استفاده شود. استفاده از گوشتهای طبیعی همچنین مقاومت بدن در مقابل آنتیبیوتیکها را کاهش میدهد. خمیر پیتزا، چون از آرد نول تهیه میشود، باعث بروز انواع بیماریهای عصبی، سردردها، بیماریهای پوستی و بیماریهای گوارشی میشود. پنیر پیتزا نیز که در اثر ماندن و تخمیر زیاد حالت کشدار پیدا میکند، یکی از عوامل بروز سرطان است. در مطالعهای در فرانسه در سال۲۰۰۹ مشاهده شد که مصرف انواع پیتزا، پاستا، سس مایونز و انواع طعمدهندههای صنعتی با افزایش خطر سرطان پستان در سنین یائسگی همراه است. استفاده از انواع سسهای صنعتی، ادویهجات به میزان زیاد و غذاهای تند و پرنمک باعث ایجاد بیماریهای کبدی، التهابات پوستی و بیماریهای کلیوی میشوند.
۲) غذاهای آماده صنعتی ممنوع!
مواد نگهدارنده و افزودنیهای موجود در غذاهای آماده صنعتی باعث بروز بیماریهایی مانند دیابت، چربی خون، بیماریهای قلبی و سرطانها میشود. ماکارونی، لازانیا و انواع رشتههای صنعتی، چون با آرد نول تهیه شدهاند، حالت خمیری دارند و هضم سختی دارند. از طرفی فاقد فیبر گیاهی بوده و باعث به وجود آمدن یبوست میشوند. انجماد دشمن اصلی ویتامینها و خصوصاً ویتامین E است. غذاهای فریز شده کمکم ماهیت غذایی خود را از دست میدهند و باعث بروز انواع بیماریهای روحی و روانی، سرطانها و بیماریهای پوستی میشوند. توصیه میشود به جای آن از مواد غذایی تازه یا سبزیجات خشک کرده استفاده شود.
۳) غلات تصفیهشده ممنوع!
نتایج تحقیقی در ایتالیا حاکی است رژیم غذایی حاوی مقادیر زیاد غلات بدون سبوس و به خصوص نان سفید، باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان کلیه میشود. آرد بدون سبوس باعث افزایش چربی خون نیز میشود. توصیه میشود به جای آن از آرد سبوسدار استفاده شود.
۴) خشکبار تیزآبی ممنوع!
تیزآب اضافهشده به خشکبار باعث ماندگاری بالای آنها میشود ولی خوردن آن موجب بروز انواع سرطانها میشود. بخشی از عادات غذایی نامناسب نیز به نحوه پخت و مصرف غذاها مربوط میشود. پخت غذا با زودپز موجب تغییراتی در پروتئینهای غذا میشود و مواد سرطانزا ایجاد میکند. توصیه میشود به جای آن از قابلمه استفاده شود. استفاده از مایکروفر در تهیه غذاها امواج الکترومغناطیسی ایجاد میکند که تغییراتی در مولکولهای مواد غذایی ایجاد میکند و باعث ایجاد عوارضی مانند آسیب سلولهای مغزی و دستگاه عصبی، اختلالات مغز استخوان، سردرد و انواع سرطان از جمله سرطان خون میشود. امواج مایکروفر تأثیرات منفی بر زنان باردار دارد و باعث اختلال در رشد جنین میشود.
۵) نوشیدنیهای صنعتی ممنوع!
مصرف نوشیدنیهای صنعتی باعث پوسیدگی دندانها، چاقی، سوءتغذیه، پوکی استخوان، بیماریهای کلیوی، کبدی و انواع سرطانها میشوند. علاوه برضرر و زیان رنگها، اسانسها، شیرینکنندههای مصنوعی و مواد ناسالم دیگر به کار رفته در نوشیدنیهای صنعتی، بسیاری از آنها در بطریهای پلاستیکی هستند که این بطریها دارای مادهای به نام بیس فنول A هستند. این ماده مختلکننده عملکرد غدد درونریز است. این ماده ممکن است روی عملکرد غده تیروئید در انسان به خصوص در جنین اثر داشته باشد و عمر هورمون تیروئید در بدن را از طریق فعال کردن آنزیمهای کبدی کاهش دهد. امروزه استفاده از نوشابههای انرژیزا در بین مردم به خصوص جوانان و نوجوانان بسیار متداول شده است. تحقیقات نشان میدهد در ترکیب برخی از این نوشابهها کافئین با مقادیر بالا وجود دارد که اعتیادآور است. مصرف زیاد نوشابههای انرژیزا موجب تهوع، دلدرد، بیخوابی، مشکلات معده و تحریکپذیری میشود. این نوشیدنیها معمولاً حاوی سطح بالایی از مواد قندی هستند و میتوانند باعث بروز چاقی و بیماریهای دیگر شوند. توصیه میشود به جای نوشیدنیهای صنعتی، از انواع نوشیدنیهای طبیعی مانند شیربادام، شیر گردو، شیر پسته، شیر فندق، شیر خرما یا انواع آبمیوههای طبیعی یا شربتهای طبیعی مثل شربت آبلیموترش تازه با عسل، شربت بهارنارنج، شربت سیب و انواع دمنوشهای طبیعی برحسب مزاج استفاده شود.
۶) شیرینکنندههای مصنوعی ممنوع!
ساکاروز موجود در شیرینکنندههای مصنوعی بیماریهای متعددی به وجود میآورد که برخی از آنها عبارتند از: سرکوب سیستم ایمنی بدن، برهم زدن تعادل املاح و مواد معدنی در بدن، کاهش انعطافپذیری و عملکرد بافتها، افزایش بیماریهای قلبی و عروقی، افزایش چربی و فشار خون، چاقی، کاهش ویتامین E، کاهش توانایی عملکرد آنزیمها، کاهش حافظه، برهم زدن تعادل هورمونها، از جمله هورمون رشد و بروز بیماریهایی از قبیل دیابت، سرطان پروستات، سرطان پستان، سرطان تخمدان و مقعد، سنگ کیسه صفرا و سنگ کلیه، آسم و آلرژی، میگرن، کیست تخمدان، افزایش هورمون استروژن در آقایان، نازایی و پیری زودرس. امروزه انواعی از شیرینکنندههای مصنوعی در ترکیب مواد غذایی صنعتی و داروهای شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرند. این شیرینکنندهها با ایجاد تغییر در ذائقه انسان باعث پرخوری و چاقی و به تبع آن انواع بیماریها میشود. بعضی از این شیرینکنندهها مانند آسپارتام با ایجاد تغییرات هورمونی باعث بروز افسردگی در فرد میشوند. توصیه میشود به جای آنها از عسل، شکر سرخ، شیره انگور، شیره توت، مویز و سایر شیرینیهای طبیعی استفاده شود.
۷) تنقلات مصنوعی ممنوع!
پفک، بیسکوئیت، شکلات، چیپس، کاکائوی فرآوریشده، کیک، کلوچه، آدامس و سایر تنقلات صنعتی به دلیل داشتن مواد نگهدارنده یا جوش شیرین باعث کماشتهایی، مشکلات عصبی، آلرژی پوستی و تنفسی، ریزش مو، توقف رشد، کیست تخمدان، نازایی و انواع سرطان میشود. توصیه میشود به جای آنها از عسل طبیعی، شکر سرخ، انواع شیرینیها، حلواها و دسرهای طبیعی سنتی مثل رنگینک و شلهزرد و نیز مویز، خرما، توت، بادام، پسته، فندق، گردو، انجیر خشک و انواع برگههای طبیعی میوه استفاده شود. به جای آدامس میتوان از سقز استفاده کرد.
۸) بستنی و فالوده صنعتی ممنوع!
کربوکسی متیل سلولز موجود در بستنی صنعتی که به عنوان حجمدهنده و تغلیظکننده به جای پودر ثعلب به کار میرود، میتواند باعث ایجاد صرع و دردهای دوران عادت ماهیانه شود. توصیه میشود به جای آن از فالوده و بستنی سنتی استفاده شود.
۹) آب یخ ممنوع!
نوشیدن آب یخ، تغییر ناگهانی در دمای بدن و معده ایجاد کرده و باعث از دست رفتن املاح موجود در خون و عدمتعادل سدیم و پتاسیم بدن شود. از دیدگاه طب سنتی نوشیدن آبی که در آب یخ ذوب شده باعث ایجاد انواع بیماریها از جمله سرطان و کبد چرب میشود. توصیه میشود به جای آن از آب خنک که در یخچال قرار داده شده است، استفاده کرد.
۱۰) سرخ کردن با دمای بالا ممنوع!
سرخ کردن غذاها با دمای بالا باعث میشود بخش عمدهای از مواد معدنی، ویتامینها و آنزیمهای مهم و مفید غذایی از بین برود. غذاها در اثر سرخ کردن، دیرهضم شده، سیستم گوارش بدن را مختل و آن را خسته و فرسوده میکند. در مطالعهای که در سال۱۳۸۵ در استان گلستان صورت گرفت، مشاهده شد در کسانی که غذاهای خود را به صورت سرخکرده مصرف میکنند، احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ و مقعد بیشتر است. توصیه میشود به جای سرخ کردن، از فر یا بخارپز یا غذاهای آب پز استفاده شود.
۱۱) ظروف یکبار مصرف ممنوع!
ظروف مسی باید حتماً قلعاندود شده باشند، ظروف مسی که قلع آنها از بین رفته باشد، اکسید شده و مواد نامناسبی در غذا ایجاد میکند. ظروف لعابی، چینی و چدنی و شیشهای ظروف مناسبی برای طبخ و سرو غذا هستند. ظروف ملامین، آلومینیومی و پلاستیکی یک بار مصرف اصلاً جهت سرو غذا توصیه نمیشوند. ظروف تفلون نیز به دلیل اینکه در تولید آنها از فلز کادمیوم استفاده میشود و طی استفاده کمکم وارد غذا شده و خورده میشود، برای طبخ غذا مناسب نیست.